Shopping Cart

No products in the cart.

Update mojzastopnik.si

Gromozanski update, ki ga skoraj ne opaziš

Najprej se moram opravičiti, da uporabljam angleški izraz UPDATE. Slovenski mi nekako nima dovolj velike teže. Po domače bi namreč to poimenovali nadgradnja. Še bolj po domače pa bi lahko mirne duše rekli: Wau!

Kaj smo popravili

Mineva že 5. mesec, odkar sem v članku Se tudi tebi zdi, da čas teče abnormalno hitro? pisal o novi verziji te spletne strani, kaj vse smo naredili in s kakšnimi težavami se še soočamo. Ker še vedno namreč velja, da Murphy pride vedno, ko ga najmanj potrebuješ.

Poglejmo lepo po vrsti, kaj nas je mučilo, kaj smo naredili, da nas več ne in zakaj.

Barve

Ljudje kupujemo z očmi, to je znano. Težava z barvami je bila v tem, da se niso pravilno prikazovale na brskalniku Google Chrome. Vse je bilo nekako bledo, ja, po domače bi nekateri rekli sprano ali celo ausšisano. Na Safariju (tisti, ki uporabljate applove produkte, tako kot mi) je vse izgledalo normalno, lepše, pisano.

Ker nikakor naših, po meri delanih ikon, nismo mogli pripraviti, da se pokažejo v vsej barvni lepoti tudi na chrome-u, smo naredili kar nove. Seveda po drugačnem postopku, kot smo jih prvič. In glej ga zlomka, ugotovili smo, kaj povzroča težave pri prikazovanju barv na Google Chrome. Uganeš? Tudi jaz ne bi. To je Photoshop!

Ko izdeluješ spletno stran, je eden največjih krivcev, da se ta odpira počasi, velikost slik. Photoshop ima za ta namen opcijo Save for web oziroma Shrani za splet. In če narediš to, si v Chrome-u pečen. Zato tega ne počni. Ne, niti v sanjah.
Shrani normalno (Save ali Save as) in sliko pomanjšaj na strani tinypng.com.

Rezultat tega bodo krasne barve na vseh brskalnikih, ki si jih lahko zamisliš. Ker – lepo mora bit’, je rekel moj najstarejši prijatelj.

Sistem registracij

Poiskusili smo vse, da bi registracijo na strani naredili kar se da preprosto, a hkrati varno – tako zate, kot za nas. Po neštetih testih in pripombah strank smo pristali na najbolj preprostem načinu, ki pa hkrati onemogoča grde pajke (vidiš, da znam tudi slovensko?), da se registrirajo na tvoji strani in potem objavljajo kozlarije v komentarjih.

Težava, s katero smo se tudi soočali along the way (tudi angleško znam, kar pa že veš), je bila močno geslo, ki ga je zahtevala naša zaščita. To je povzročalo, da novi uporabniki niso mogli zaključiti nakupa. Kar je zoprno zate kot uporabnika, še bolj pa finančno za nas.

Vse to in še več, je stvar preteklosti od 1. avgusta dalje. Kako zdaj deluje:

 • novi uporabniki boste registrirani avtomatsko, ko vnesete svoje podate pri naročilu ponudbe, spletne strani ali oddaji zahtevka za odškodnino. Geslo vam bo poslano po elektronski pošti in ga lahko kasneje kadarkoli spremeniš.
  Po vnosu podatkov boš moral-a odgovoriti na zelo tehnično vprašanje, s katerim pa po moje ne bi smelo biti težav. In to vprašanje je tisto, ki varuje pred neželjenimi registracijami, ob zahtevanih podatkih seveda. Strokovno se mu reče ReCaptcha. In to ni tujka, tako se pač imenuje.
 • registrirani uporabniki svojih podatkov ne boste vpisovali nikoli več. Pri vsakem povpraševanju jih boste imeli predizpolnjene, zato da bo vse potekalo hitreje in bolj gladko kot do sedaj. Če se kateri od podatkov vmes spremeni, npr. zaradi selitve, to popravi in bo tako ostalo tudi naslednjič. Fajn, ne?

Kaj smo dodali

V bistvu nismo tako veliko dodali (no, eno veliko novost že, ampak o tem kasneje), bolj smo zamenjali skoraj celoten sistem naročanja ponudb, spletnih strani, sklepanja zavarovanj in oddaje zahtevkov za odškodnine.

Poglejmo, kaj to v praksi zate pomeni:

Update aplikacij

Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako – vse aplikacije, z izjemo Moje življenje, so nove. Gremo po vrsti:

 • update na mojzastopnik.si
  Zavarovalnice, ki so na razpolago, izbrane opcije in sprememba cene.

  za vsako vrsto zavarovanj sedaj točno vidiš, s katerimi zavarovalnicami sodelujemo in za katere lahko dobiš ponudbo. Zavarovalnice so prikazane z logotipi, skozi katere se lahko sprehodiš s klikom na majhne sličice pod glavno sliko aplikacije, na zaslonih na dotik pa tudi z drsanjem po ekranu. Vidiš, spet slovenski izraz. Angleški bi bil swipe. Obvladam, ne?

 • pri zavarovanjih, ki jih lahko kupiš (otroško nezgodno in zavarovanje za tujino), in pri naročilu spletne strani, je sedaj vidna sprememba cene, ko izbiraš variante. Ta sprememba cene je vidna na vrhu strani, kot po novem tudi desno spodaj, z vsemi izbranimi opcijami. Zato, da vsak trenutek veš, koliko kaj stane.
 • update na mojzastopnik.si
  Moder vprašaj ti bo v pomoč pri razumevanju pojmov.

  v veliko pomoč pri sestavi svojega zavarovanja ti bodo kratke razlage opcij. Ko ne veš, ali bi določeno opcijo izbral-a ali ne, preprosto klikni na mali moder vprašaj. Ti povem, ko to enkrat uporabiš, ne boš vedel-a, kako si lahko brez tega shajal-a.

 • nalaganje datotek je še bolj preprosto kot je bilo. Klikneš na en gumb, izbereš vse slike, kopije in dokumente, ki jih želiš naložiti, naenkrat in jih naložiš istočasno. Nič več klikanja sem ter tja in brskanja po galeriji gor in dol.
 • dodali smo aplikacijo Moj ljubljenček, s katero naročiš ponudbo za zavarovanje svojega hišnega ljubljenčka. To smo bili dolžni še od marca.
Update naročanja

Naročanje ponudb, zavarovanj, spletnih strani in zahtevkov je izpopolnjeno do potankosti:

 • ob vsakem naročilu, sklenitvi zavarovanja ali oddaji zahtevka za odškodnino prejmeš potrdilo o naročilu z vsemi podrobnostmi, ki si jih navedel. To je smiselno že zaradi lastne evidence in kontrole, celotno poslovanje z nami pa naredi še bolj transparentno.
 • vsa komunikacija poteka znotraj sistema in je zato še bolj zaščitena.
Update profila

Olajšali smo ti delo in uvedli avtomatsko ustvarjanje profila. Za to je več razlogov.

 • za naročanje in ustvarjanje profila je sedaj samo en proces in ne dva ločena, kot prej (oddaja naročila in posebej registracija). Kot je že omenjeno malo višje, se tvoj profil ustvari takoj, ko oddaš katerokoli naročilo.
 • avtomatsko ustvarjen profil ima to prednost, da noro skrajša čas, ki smo ga potrebovali, da smo ti omogočili vpogled v tvoje pogodbe, pogoje in obrazce. V idealnih razmerah je to sedaj možno praktično v eni minuti. Zavihki, kjer vse to najdeš, so še vedno Fascikel, Obrazci in Pogoji.
 • vsa tvoja naročila, z vsemi odgovori in podatki, ki si jih navedel-a v aplikaciji, so vidna na zavihku Naročila. Za vsak slučaj, če bi slučajno izbrisal-a e-pošto, ki jo prejmeš takoj, ko naročilo oddaš.

Facebook!

Po 1017 besedah smo prišli do trenutka, na katerega smo najbolj ponosni. In to je trenutek, zakaj sem izbral na začetku točno to sliko za naš update.

update na mojzastopnik.si
Vse naše storitve lahko naročiš kar preko Facebooka.

Verjetno smo trenutno edini v Sloveniji, če ne širše, ki ti omogočamo vse naše storitve enostavno preko Facebooka. Obišči našo Facebook stran in klikni na zavihek Trgovina. Ne bi smelo biti pretežko, ker je drugi po vrsti, in – če si vsaj približno tako moderen kot večina mojih prijateljev – ker Facebook obiščeš vsaj dvakrat na dan. In če si že tam, uredi še to, kar moraš ali želiš. Praktično, ne?

In če greš slučajno zdaj na našo spletno stran, Všečkaj nas. Hvala vnaprej.

Za konec

S tem update-om se za nekaj časa zaključuje naše pehanje za vse večjo uporabnostjo in preprostostjo te spletne strani. Veseli bomo, če nas boš lajkal-a, ali povedal-a dalje, ali pa se pohvalil-a na šanku ali sprehodu s prijatelji, kako dobrega zastopnika imaš.

Vse to delamo zato, da prihranimo tebi in nam čas. Ker je čas še vedno edina dobrina, ki je v življenju ne moreš povrniti. In tehnologija bi morala biti zato, da ga lahko več preživiš s tistimi, ki ti največ pomenijo.

Točno to bom sedaj naredil tudi sam. Petek je in zunaj danes še sploh nisem bil. Kar je dovolj velik znak, da z delom pretiravam. Pa moja mi tudi to govori, torej bo verjetno držalo. 😉

Lep vikend ti želim.

Ti je všeč? Povej naprej.
Mark Ogner
Mark Ogner

Ustanovitelj in gonilna sila mojzastopnik.si.
17 let izkušenj v zavarovalništvu je naletelo na izdelavo spletnih strani in postalo nov hobi.
V prostem času uživam na morju, v vožnji z Belko in v igranju košarke.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja