Shopping Cart

No products in the cart.

pomlad blog mojzastopnik.si

Pomlad je tu – tehnični pogled na ta lep letni čas in njene viroze

Zadnja sobotna noč v marcu sploh ni več tako veliki dogodek, ko je bil recimo 20 let nazaj.
Takrat si namreč skoraj zagotovo zamudil k mami na nedeljsko kosilo. Kdo pa se je takrat spomnil prestaviti vse tiste ročne, nočno omarske, stenske in videorekorderske ure?

Točno.

Če želimo nadaljevati brez nejasnosti, moram nekaj razščistiti – sploh če imaš manj kot 30 let. Videorekorder je ena taka naprava, kamor si vtaknil kaseto in si lahko gledal ali snemal film na televiziji. Kaseta pa je ena taka plastična stvar, z dvema rolama in trakom, kamor se je to, kar si snemal, shranjevalo. Nekoč se je uporabljala tudi za predvajanje glasbe.

 

Pomlad

Danes se ure avtomatsko prestavijo na vseh računalnikih, tabilicah in ajfonih. Hišni kino je tudi že na internetu. Če še ni, ga boš počasi moral-a menjati. Treba je iti s časom naprej. Tehnika je tu zato, da nam olajša življenje in odvzame del nalog, ki bi jih drugače morali narediti sami.

Iz istega razloga je nastal tudi mojzastopnik.si. Olajšati tebi sklepanje zavarovanj, oddajanje zahtevkov  za odškodnine in po novem celo naročanje takih lepih, uporabnih in finih spletnih strani. In pri vsem tem, v tej norišnici, prihraniti čas.

Verjetno se že sprašuješ, kaj ima z vsem skupaj pomlad. Odgovor je preprost: če še nisi, boš v kratkem začel-a planirati prvomajske počitnice. Prva misel je pri večini ljudi, ki jih poznam, morje. Nekje bolj blizu, da se ne voziš predolgo. Nekam na slovensko obalo ali, kot večina, na Hrvaško. Zato je smiselno imeti sklenjeno zdravstveno zavarovanje za tujino oz. turistično zavarovanje. Modra kartica dopolnilnega zdravstenega zavarovanja krije samo osnovne zdravstvene storitve v tujini. Omenjeno zavarovanje krije to, kar krije pri nas dopolnilno. Kaj konkretno zajema in kake pakete ponujamo, lahko vidiš in tudi skleneš tukaj

Pomlad ima, razen martinčkanja na kavicah, v hribih ali ob jezerih, s petimi kilogrami manj oblačil na sebi, tudi slabo lastnost. Reče se ji…

 

Viroza

Kot si lahko opazil-a, je od moje prejšnje objave minilo 10 dni. Ne, to ni bilo planirano. Razlog je v virozi. Tako, kot jo otrok prinese iz vrtca, nam jo je nekdo prinesel na mojzastopnik.si. Na eni od testnih podstrani, je neznanemu huliganu uspel vdor v našo spletno stran. Zunaj sonce in pomlad, ti pa mrak na očeh.

Kako se kaže?

V našem primeru si vdor opazil, če si kliknil na katerokoli ikono. V novem oknu se je odprla ena od strani – bet-at-home ali aliexpress. Posledica je bilo nenormalno dolgo nalaganje strani. To pa poslabša tvoj SEO (search engine optimization) rezultat. In zaradi tega te google začne uvrščati nižje v iskalnih rezultatih. Če ne rešiš težave, te da celo na črno listo in si pečen.

Kako smo se pozdravili?

Najprej moraš odkriti, kaj povzroča te t.i. redirecte – po slovensko preusmeritve. Mi smo vzrok odkrili s pomočjo Sucuri. V našem primeru jih je povzročala zlonamerna koda v functions.php datoteki glavne in otroške teme, ki poganja našo stran. In to tako na glavni domeni, kot na vseh naših testnih in projektnih poddomenah. Zakaj imamo dve temi, in kaj to vse skupaj pomeni, bomo opisali drugič.

Torej, kodo smo odkrili in jo tudi izbrisali. Stran je spet delovala kot mora. Kar je trajalo točno eno uro. Nato je bila težava spet nazaj v še večjem obsegu. Na eni od podstrani smo po urah iskanja našli skritega admin uporabnika in ga izbrisali. Ponovno smo spet izbrisali zlonamerno kodo v vseh functions.php datotekah (ta se je namreč spet pojavila) in testirali delovanje. Zadeva je bila rešena. Za kako uro…

Torej je nekje obstajal stranski vhod za tega huligana oz. po angleško – backdoor. Do tega trenutka je tekel že tretji dan zdravljenja pred to virozo. Ker je čas pritiskal, možnost backdoora pa smo zožali na točno določeno poddomeno, smo to poddomeno enostavno izbrisali. Sedaj teče prav tako že tretji dan odkar smo ozdraveli. Juhu!
Eden glavnih vzrokov za preusmeritve oz. redirecte je tudi vtičnik sharethis za deljenje vsebine na družabnih omrežjih. Zaradi tega njegovo uporabo odsvetujem. Uporabi raje AddThis ali še bolje – Super socializer. Tega uporabljamo tudi mi.

mojzastopnik.si je kljub preprostemu izgledu iz vidika funkcionalnosti izredno kompleksna spletna stran. Da smo dosegli nemoteno izvajanje vseh procesov v ozadju, je bilo potrebno ogromno testiranja in preizkušanja raznih pripomočkov. Ker to ni pametno delati na glavni domeni, testiranje poteka na poddomenah. Celo v tem trenutku, ko to bereš. Seveda z enim samim razlogom – tebi, dragi uporabnik ali uporabnica – izbojšati uporabniško izkušnjo.

Nasveti za zdravje

Vedno je boljša preventiva kot kurativa, pravijo. Zato upoštevaj te nasvete za miren spanec in lepo pomlad:

  • wordpress, tema in vsi vtičniki naj bodo na zadnji verziji
  • izbriši vse vtičnike in teme, ki jih ne uporabljaš
  • namesti vtičnik za zaščito – mi uporabljamo Wordfence

 

Ko si zdrav

Svet je lepši, ko si zdrav, ne? V kolikor je izdelava spletne strani nekaj, česar si se že lotil, ali pa imaš to v načrtu, in potrebuješ nasvet, piši nam ali pusti komentar spodaj. Z veseljem bomo pomagali. Glede zdravljenja otrok in viroz v vrtcu žal ne moremo. 🙂

Ker sem z obveščanjem o dogajanju na mojzastopnik.si zaradi “bolezni” v zaostanku, bom to nadoknadil v prihodnjih dneh. Tebi in meni predlagam, da odloživa za nekaj minut ta ekran in greva malo ven na sonček. Ker, če si ob vsem branju pozabil – pomlad je. 😉

Ti je všeč? Povej naprej.
Mark Ogner
Mark Ogner

Ustanovitelj in gonilna sila mojzastopnik.si.
17 let izkušenj v zavarovalništvu je naletelo na izdelavo spletnih strani in postalo nov hobi.
V prostem času uživam na morju, v vožnji z Belko in v igranju košarke.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja